De Toekomst is Fantastisch

Een zesdelige serie vol speculatieve fictie, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Hoe ziet ons leven eruit in 2039?

'De nieuwe, gelikte scifi-serie van de VPRO is het Nederlandse antwoord op Black Mirror.' - Volkskrant

'De serie zet je geordende wereldbeeld op z'n kop. (...) Ook voor leken is het een goed te volgen, adembenemend programma.' - Trouw 

De serie is bedacht en geregisseerd door Joseff Iping. Ik stond hem bij in de eerste ontwikkeling en deed de research voor de eerste twee afleveringen. De serie was in het najaar van 2019 te zien op NPO3.

De Toekomst is Fantastisch

Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Want, hoe fantastisch is de toekomst werkelijk? Marijn Frank en Tim den Besten praten met visionaire wetenschappers en denkers die anno 2019 pionieren binnen hun vakgebied.

Als iemand in 1980 zou hebben gezegd dat we in 2019 allemaal smartphones bezitten die ons, middels het internet, toegang tot de rest van de wereld verschaffen, hadden we die persoon voor gek verklaard. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de mogelijkheid van reageerbuisbevruchting. Of ingebouwde navigatie in de auto. 

De toekomst is fantastisch – een serie waarin documentaire en fictie elkaar afwisselen en aanvullen – neemt een voorschot op de ontwikkelingen waarop over enkele decennia precíes zo zal worden teruggekeken. Technologie waar we ons nu nog nauwelijks iets bij kunnen voorstellen, maar die over pakweg twintig jaar de normaalste zaak van de wereld zal zijn. Wat zijn de uitvindingen en ontwikkelingen die ons leven ingrijpend zullen veranderen? En wat is hun effect op onze mentaliteit?

De thema’s die in de serie aan bod komen liggen dicht bij het dagelijkse leven: voortplanting, geheugen, kunstmatige intelligentie, zintuigen, moraal en de dood. Hoe planten we ons straks voort bijvoorbeeld? Hoe sterven we? Hoe nemen de wereld om ons heen waar? En hoe ver strekt ons vertrouwen in kunstmatige intelligentie, als het er echt op aankomt?

Idee & regie Joseff Iping
Presentatie Tim den Besten & Marijn Frank
Research Arnout Arens & Wiesje Kuijpers
Productie Sharon Yosef
Eindredactie Maarten Slagboom