Televisieserie: HhhH

Himmlers hersens heten Heydrich is een zevendelige televisieserie gebaseerd op de bestseller HhhH van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de even knullige als spectaculaire aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich, architect van de jodenvernietiging.

Samen met regisseur Roel van Broekhoven en researchers Maren Merckx en Tjeerd Bijman startte ik begin 2015 de omvangrijke taak het boek HhhH naar televisie te vertalen. We zochten naar ooggetuigen, naar onontdekte verhalen rondom de aanslag, maar vooral ook naar manieren om een serie te maken die het bijzondere boek recht zou doen.  

HhhH

HhhH is een unieke filmische televisievertelling, balancerend op de grens van feit en fictie, waarin auteur Laurent Binet meereist als commentator. De serie werd in het voorjaar van 2017 uitgezonden door de VPRO en in de pers lovend ontvangen. 

Himmlers hersens heten Heydrich

VPRO.nl: In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten van ‘alweer een serie over de oorlog’ slagen de makers van Himmlers hersens heten Heydrich erin om als het ware om hun onderwerp heen te dansen. Regisseur Roel van Broekhoven en editor JP Luijsterburg kozen voor een gedurfde en afwijkende manier van vertellen.

Net als in de internationale bestseller HhhH van Laurent Binet over de moordaanslag op nazikopstuk Heydrich, balanceert Himmlers hersens heten Heydrich op de grens van fictie en werkelijkheid. Roel van Broekhoven: 'De serie graaft zich op dezelfde grillige en meeslepende wijze als in het boek door de gebeurtenissen rond de aanslag. Er wordt ruim aandacht besteed aan onbekende en smakelijke anekdotes rond Heydrichs persoon, maar het is ook een analyse van de meedogenloze manier waarop hij de Jodenvernietiging doorzette.'

Himmlers hersens heten Heydrich bekijkt de Tweede Wereldoorlog vanuit het voor West-Europa onbekende perspectief van de Tsjechen en laat zien aan hoe die gebeurtenissen in dat land een blijvend litteken hebben achtergelaten.

Himmlers hersens heten Heydrich is gemaakt door Roel van Broekhoven (In EuropaOnze man in Teheran). Laurent Binet is meereizend commentator en stoorzender. Researchers Maren Merckx, Wiesje Kuijpers en Tjeerd Bijman vonden door heel Europa niet eerder opgevoerde betrokkenen. Beeldresearch Gerard Nijssen, Barbara Kist en Daniela Solano. Prepoductie Sanne van Nieuwenhuijzen en Margreet Ploegmakers. Met medewerking van van Detlef Bothe, Harmke Pijpers en Martin Šimek.

Banner_HhhH

 

Regie en samenstelling Roel van Broekhoven
Montage en vormgeving JP Luijsterburg
Camera Jackó van 't Hof
Geluid Rik Meier
Redactie Maren Merckx, Tjeerd Bijman, Wiesje Kuijpers, Daniela Solano
Productie Sanne van Nieuwenhuijzen, Margreet Ploegmakers
Naar het boek van Laurent Binet