Aflevering: Offline als Luxe

Willen we wel altijd en overal online zijn? Wat is de waarde van plekken zonder internet?

Voor deze aflevering van VPRO’s Tegenlicht (regie: Bregtje van der Haak) en de bijbehorende White Spots App ging ik op zoek naar de steeds spaarzamer wordende plekken waar we nog offline (kunnen) zijn: white spots. Zo reisde ik o.a. naar de VS om te onderzoeken hoe de Amish zonder technologie leven.

Foto: Shipshewana, USA 2016 (© WK)
Tegenlicht

Tegenlicht is een informatief programma waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. In deze aflevering onderzoekt Tegenlicht de waarde van de steeds schaarser wordende plekken op aarde waar men zonder internet leeft (uitgezonden op 8 mei 2016). 

Offline als luxe

Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft een keerzijde. We zijn tot in de slaapkamer verbonden met het internet. Het is de ambitie van bedrijven als Google en Facebook om de hele wereld te verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. In Sri Lanka laat Google luchtballonnen op die de eilandstaat van gratis wifi voorzien. Op de grond communiceren apparaten met elkaar via het Internet-of-Things. We worden 'glazen burgers' in een doorzichtig huis, levenslang aan een draadloos infuus en via smartphones permanent te volgen. Een kleine maar groeiende groep mensen neemt afscheid van het altijd verbonden bestaan en onderzoekt manieren om zelf de regie te behouden over de eigen verbondenheid. Wat kunnen we van hen leren over leven in de digitale tijd? Hoe ziet het leven eruit in de zogenaamde 'white spots', plekken zonder verbinding?